V době předvánočního shonu a pečení cukroví jsme se i my rozhodli věnovat velký dárek zadavatelům z pobočkové sítě a dodat jim aplikaci „Náslechovka“ s několikaměsíčním předstihem.

Za tímto účelem se v týdnu před Vánoci uskutečnil eppTec Hackathon, kterého se s plným nasazením zúčastnili: Markéta Hubená, Petr Jun, Matej Drobný, Zdeňka Vorlová, Nela Bojdová a Filip Širc. A to myslíme opravdu doslova: během dlouhých 4 dnů strávil každý z účastníků prací na aplikaci průměrně více než 12 hodin denně, přičemž čtvrteční práce se protáhla až do brzkých ranních hodin. V tomto čase bylo možné pozorovat, jak se aplikace prakticky před očima postupně zhmotňuje z ničeho až do vysněné podoby v UX zadání.

Kromě krásné aplikace měl Hackathon další pozitivní výsledek. Všichni účastníci se mnohému naučili a dokonce se mezi námi objevilo i několik skrytých talentů.

Jmenovitě:

  • Nela Bojdová, která všechny překvapila svou dokonalou znalostí kaskádových stylů, když se slovy: „Já nevěděla, že jste v tom tak marní. “ Převzala pod svá křídla správu stylů a vzhled aplikace dotáhla k dokonalosti.
  • Petr Jun v sobě objevil skrytý talent pro React a i přesto, že pro něj tato technologie byla nová, tvořil od prvních chvil krásné a funkční komponenty.
  • Matej Drobný se statečně popral s novou technologií, naučil se mnoho nového a vytvořil několik komponent.
  • Markéta Hubená z pozice zkušenějšího vývojáře předvedla skvělou práci při konzultacích s méně zkušenými kolegy aniž by tím jakkoli utrpěl její vývojářský výkon.
  • Zdena Vorlová, která i přes to, že se kvůli nemoci zúčastnila pouze jediný den, stihla objevit mnoho mezer a nejasnosti v zadání, a pomohla tak k jejich vyřešení.

A výsledek? Demo aplikace byla na počátku ledna prezentována zadavatelům, kteří ji s velkým nadšením přijali. Uživatelské testy jsou předběžně plánované na počátek února a v případě úspěchu by bylo možné aplikaci doručit prvním zpracovatelům již několik měsíců před původně slíbeným termínem.

Dojmy Nely Bojdové a Markéty Hubené:

Týden před Vánoci jsme dostaly možnost se zúčastnit Hackathonu pro náslechovou aplikaci. I když sestavení týmu nebylo úplně ideální, dal nám týden dostatek času na to, abychom se naučily pracovat s novými technologiemi. Někteří si rozšířili znalost o programování v Reactu, vývojáři lépe pochopili principy architektury React aplikací a testerka Nela nám svými znalostmi CSS a HTML doladila aplikaci do krásy. Z ničeho jsme za týden pod vedením seniorního vývojáře vyvinuli funkční a i hezký prototyp.

I když aplikace není dokonalá, všichni jsme se na ní posunuli ve svých schopnostech, zažili jsme Hackathon na vlastní kůži, a dokonce jsme poznali členy nočního security týmu. Zároveň jsme si ověřili odolnost a schopnost pracovat pod stresem, a nakonec dosáhli uspokojivého výsledku.